Hartie de grad A, B, C, "hartie xerox", "hartie cu grad ridicat de alb", multiple marci si preturi care te pun in dificultate atunci cand trebuie sa alegi.
Iti vom dezvalui cele mai importante caracteristici.
Grosimea hartiei de copiator sau imprimanta este corelata cu greutatea ei. De aceea o hartie de 90g/m2 are o grosime superioara celei de 80g/m2. O grosime superioara ofera rigiditate hartiei pentru copiator si in acelasi timp ii confera o opacitate superioara. Problemele in alegere apar atunci cand avem mai multe marci de hartie, toate de 80g/m2, dar care au preturi si calitati diferite. Explicatia consta faptul ca standardul pe care-l afiseaza producatorii (respectiv 80g/m2) le permite abateri de +/- 2g/m2. Astfel vom avea hartie de imprimanta sau copiator inscriptionata cu 80g/m2 dar in realitate aceasta va putea avea ~78g/m2 sau reversul~82g/m2. De aici rezulta si diferentele de pret si calitate.
Gramaj
De regula, pentru printurile obisnuite standardul unanim acceptat pentru hartia de imprimanta sau copiator este de 80g/m2. Este o hartie potrivita atat pentru imprimarea laser cat si inkjet. Exista insa si hartie de imprimanta sau copiator de 90g/m2 (de la 100g/m2 putem vorbi deja de carton) cat si hartie cu gramaje de 75g/m2 sau 70g/m2. Pentru hartia de imprimanta sau copiator groasa (90g/m2) ar fi bine sa optati daca aveti lucrari ce necesita o tinuta impecabila (dar mare atentie la costuri fiind sensibil mai scumpe) sau lucrari cu grafice sau imagini imprimate. Hartia de imprimanta sau copiator cu gramaj de 75/70g/m2 este ideala pentru volume mari de imprimare zilnice in general aceste hartii avand in general un pret mai mic de achizitie.
Gradul de alb
"Gradul de alb" este gradul in care o hartie alba reflecta lumina zilei (spectrul vizibil). Standardul international este dat de CIE. Pentru o hartie alba netratata care reflecta perfect lumina valoarea CIE este de 100. Fabricantii de hartie adauga agenti optici de luminozitate care sunt proiectati sa sporeasca gradul de reflexie al luminii si fac astfel ca albul sa devina sa devina un "alb stralucitor" ducand valorile CIE pana in jurul valorii de 170. Ar mai fi de spus ca daca in majoritatea fiselor tehnice de la producatori ni se va da valoarea CIE pentru masura gradului de alb, in Romania singurul laborator acreditat (LAREX) pentru a masura gradul de alb al hartiei de copiator sau imprimanta, foloseste un standard european ISO ale carui valori variaza pentru hartiile comercializate in mod curent in intervalul 90-110%.
Opacitatea
Opacitatea masoarea rezistenta la trecerea luminii printr-o hartie. In limbaj popular am spune ca masoara transparenta hartiei. Este un indicator de calitate important, mai ales cand vrem sa tiparim fata-verso.
Cele 4 caracteristici prezentate mai sus sunt suficiente pentru a alege in cunostinta de cauza hartia potrivita pentru imprimanta de la birou sau de acasa. Desigur exista si alte caracteristici ce pot fi luate in considerare: umiditatea, rugozitatea, luciul, netezimea, stabilitatea dimensionala, etc, aceste caracteristici fiind in general importante pentru firmele cu volume foarte mari de printare.
Unii producatori clasifica hartia si in functie de modul de tiparire laser sau inkjet. Astfel, pe ambalajul hartiei vom regasi diverse calificative acordate in functie de modul de tiparire. Ar fi bine sa tinem cont de recomandarile producatorului, acest lucru ajutandu-ne sa obtinem printuri de o calitate superioara si in acelasi timp ajutandu-ne sa facem economii de toner sau cerneala, marind si durata de viata a aparatului.
Pentru cei care constientizeaza importanta unui mediu cat mai putin poluat, pe ambalajul hartiei vom gasi diverse embleme care sunt de fapt certificari pentru standardele de mediu, respectate de producator in procesul de fabricatie. Principalele standarde de mediu sunt:
PEFC-Programul pentru Promovarea Certificarii Padurilor verifica faptul ca materiile prime pe baza de lemn provin din paduri certificate ca regenerabile.
FSC-Forest Steward Council verifica faptul ca materiile prime pe baza de lemn provin din paduri administrate responsabil, conform standardelor FSC.
Blue Angel-Nordic Swan - defineste criteriile privitoare la emisii de carbon, consumul de energie, provenienta materiilor prime si a substantelor folosite in procesul de productie.
Mai pot aparea si alte certificari sau clasificari asemenatoare acestora.
Acum, dupa ce ai citit acest articol, iti va fi mai usor sa alegi tipul de hartie potrivit necesitatilor tale.
Pentru orice informatii legate de echipamentele Konica Minolta, ne puteti contacta:
Ecopy: specialist@ecopy.ro; +40 720 542 222
NS Copiers: office@nscopiers.ro; +40 720 542 222